четвртак, 28. март 2024.

Надмашен рекорд по броју пријављених за Београдски маратон

До почетка 37. Комтрејд Београдског маратона остало је месец дана, саопштили су данас организатори.

За најмасовнију међународну спортску манифестацију у нашој земљи, као и догађај са статусом од посебног значаја за град Београд и највишег националног интереса за Републику Србију, већ сада са сигурношћу може да се каже да ће ове године оборити рекорде по многим параметрима, али и додатно унапредити бројне организационе сегменте.

Према речима организатора, већ сада је надмашен рекорд по броју учесника, с обзиром на то да је пријављено више од 11.500 тркача.

– План је да ускоро затворимо пријаве, чиме бисмо број учесника заокружили на укупно 12 хиљада. Први пут у историји Београдског маратона унапред ће бити испуњена квота учесника, а имаћемо повећање броја тркача за чак 20 одсто. Веома нас радује да за све наше трке влада све веће интересовање. То је потврда да тркачкој заједници у читавом региону на стазама пружамо јединствени доживљај – објаснио је директор „Београдског маратона” Дарко Хабуш.

Он је навео да се нада да би 28. априла могао да буде оборен рекорд Београдског маратона.

– На улицама Београда очекује се велики окршај такмичара из Кеније и Етиопије и сви се надамо да би 28. априла могао да буде оборен рекорд Београдског маратона, који је постављен још 2006. године. Међу пријављеним атлетичарима су тркачи који су способни да трку на 42 километра заврше у времену два сата и седам минута – рекао је Хабуш и нагласио да ће међу учесницима бити и најбољи маратонци из Србије и региона, с обзиром на то да ће ове године трка на 42 километра уједно бити државно првенство и Шампионат Балкана у маратону.

Он је најавио да ће већ од самог старта трка бити приметне новине у организацији.

– Старт за све трке биће раздвојен. Почетак маратонске трке заказан је за осам часова, полумаратонци ће стартовати у 9.30 часова, а трка на 10 километара почеће у 11 часова. „Трка задовољства” стартоваће у 13 часова. То је, из више разлога, учињено по угледу на велике светске маратоне. Пре свега због повећаног броја учесника, како бисмо растеретили не само стартну линију већ и окрепне станице, чиме ћемо у великој мери елитне трке учинити ефикаснијим и са организационе стране омогућити све услове за обарање рекорда стазе – рекао је Хабуш.

Први човек „Београдског маратона” најавио је и долазак угледних гостију из света трчања који ће бити учесници Спортског форума који ће се другу годину узастопно одржати у склопу Београдског маратона. Новина је и да ће се целокупни музичко-забавни програм за све посетиоце и учеснике ове године одржати на Тргу републике.

Такође, Хабуш је посебно нагласио да је Београдски маратон још више посвећен друштвеној одговорности.